De toepassing van RGS in de bouwsector
21-04-15“Wij willen voorbereid zijn op de toekomst, daarom gaan wij RGS inbouwen in de nieuwe versie van onze software”.
Het Referentie grootboekschema (RGS) is een uniform (grootboek)rekeningschema dat tot doel heeft rapportages vanuit de boekhouding te vereenvoudigen. Gerrit Krijgsman, Product Manager bij kraan legt zijn plannen uit en ziet duidelijke voordelen: “RGS is niet alleen handig als basis voor externe rapportages (denk hierbij aan data-aanlevering voor de fiscus m.b.v. de auditfile enz.), maar je kunt hiermee ook voor jezelf rapportages opstellen. Je blijft houden wat je hebt (qua rekeningschema) en verwijst naar de RGS Referentiecode. Je bent op deze manier in staat over de bedrijven (over meerdere rekeningschema’s) heen te rapporteren op basis van het RGS, het maakt de financiële data zeer toegankelijk.”
Kraan Bouwcomputing B.V. ontwikkelt onder andere financiële software voor de bouwsector. Om goed gebruik te maken van RGS zijn voor de bouwsector enkele wijzigingen nodig in RGS. Deze wijzigingen zijn door Kraan, samen met twee financieel directeuren van bouwbedrijven, besproken met Harold Kinds (een van de bedenkers van RGS). Ernst Jan van Markus, Controller bij KBM Groep B.V. uit Katwijk legt de problematiek uit: “In de bouw is sprake van een ‘kosten omzet’ en een ‘gefactureerde omzet’. Een project wordt geboekt als voorraadpositie dus wordt het een balanspost. Aan het einde van het boekjaar wordt gekeken naar hoeveel je hebt gebouwd en dat wordt naar je omzet geboekt. Dat is dus anders dan de facturen die je hebt gestuurd.”
Soepele communicatie
RGS gaat de bouwbedrijven vooral helpen om beter hun financiële gegevens te communiceren met anderen. Ewout Blinde, Adjunct-directeur Financiële Zaken van VORM Bouw B.V. uit Papendrecht geeft een voorbeeld: “Communicatie naar de buitenwereld wordt met RGS veel soepeler. Zo moeten wij financiële gegevens sturen aan kredietverzekeraars. Met RGS wordt het veel makkelijker om iets te sturen wat in je eigen formaat zit. Je spreekt zo elkaars taal. Nu is het te vaak een situatie waar je appels met peren aan het vergelijken bent omdat de kredietverzekeraars anders met je gegevens omgaan.” Ernst Jan vult aan: “bij de banken is dat ook zo. Zij boeken bijvoorbeeld de deelnemingen op een andere plek dan wij dat doen.”
Hoe gaat dit nu verder? Harold Kinds zet de gewenste aanpassingen op een rij en legt ze voor aan de Beheergroep RGS. Als de Beheergroep de wijzigingen accepteert worden ze verwerkt in een volgende versie van RGS.
Bekijk hier de video ‘Referentie GrootboekSchema (RGS) in twee minuten’.
Bron: nieuwsbrief RGS